Atutem tej "bardzo energetycznej" sałatki jest przede wszystkim łatwość i szybkość w przygotowaniu. Nie bez znaczenia jest także duża dostępność składników, nie tylko w Hiszpanii. Są to:
- fuet
- rukola, roszponka lub inna sałata o intensywnym, lekko gorzkawym smaku
- łuskane orzechy włoskie
- cebula
- oliwa z oliwek exra virgin
- sól
Przepis na sałatkę z fuetem - przygotowanie
1) Na talerzu rozłożyć liście rukoli lub innej sałaty
2) Cebulę pokroić w piórka i położyć je na wierzchu razem z pokrojonym w cienkie plasterki fuetem oraz orzechami włoskimi
3) Przed podaniem sałatki polać ją oliwą oraz posolić według gustu
Sałatka z fuetem będzie smakować popijana białym, hiszpańskim winem o intensywnym smaku i aromacie, na przykład verdejo lub sauvignon blanc z Katalonii. Dzięki prostocie przepisu sprawdzi się na wielu domowych przyjęciach.