Kawa po kanaryjsku - przepis

Café leche y leche (kawa z mlekiem i mlekiem) to przepis na kawę pochodzący z Wysp Kanaryjskich. Inną jego popularną, tradycyjną nazwą jest barraquito.

Przepyszna kawa po kanaryjsku - Café leche y leche Przepis na smaczne barraquito polega na podaniu kawy w towarzystwie dwóch rodzajów mleka: zwykłego oraz skondensowanego. Powstaje w ten sposób pobudzający do życia napój nie tylko wyjątkowo smaczny, ale także wspaniale prezentujący się w szklanym naczyniu. Kawy po kanaryjsku najwięcej pije się na Teneryfie. Istnieje przynajmniej kilka specjalnych wersji tzw. barraquito especial np. z cytryną, cynamonem lub likierem (zwykle popularny hiszpański Licor 43).


Składniki:

  • świeża kawa espresso
  • mleko świeże
  • mleko skondensowane
  • skórka cytryny
  • sproszkowany cynamon
  • likier (np. Licor 43, Tia Maria, cointreau)


Wykonanie:

  1. Na dno małej, przezroczystej szklaneczki wlewamy mleko skondensowane
  2. Po ściance dolewamy espresso i ewentualnie odrobinę likieru
  3. Spieniamy świeże mleko i uzupełniamy nim resztę szklanki
  4. Pianę ewentualnie posypujemy cynamonem i/lub startą z wierzchu żółtą skórką cytryny