Przepis na smaczne barraquito polega na podaniu kawy w towarzystwie dwóch rodzajów mleka: zwykłego oraz skondensowanego. Powstaje w ten sposób pobudzający do życia napój nie tylko wyjątkowo smaczny, ale także wspaniale prezentujący się w szklanym naczyniu. Kawy po kanaryjsku najwięcej pije się na Teneryfie. Istnieje przynajmniej kilka specjalnych wersji tzw. barraquito especial np. z cytryną, cynamonem lub likierem (zwykle popularny hiszpański Licor 43).
Składniki:
- świeża kawa espresso
- mleko świeże
- mleko skondensowane
- skórka cytryny
- sproszkowany cynamon
- likier (np. Licor 43, Tia Maria, cointreau)
Wykonanie:
- Na dno małej, przezroczystej szklaneczki wlewamy mleko skondensowane
- Po ściance dolewamy espresso i ewentualnie odrobinę likieru
- Spieniamy świeże mleko i uzupełniamy nim resztę szklanki
- Pianę ewentualnie posypujemy cynamonem i/lub startą z wierzchu żółtą skórką cytryny