Sałatka z miękkim, dojrzewającym serem tetilla oraz smażoną rybą to doskonałe danie na letnią aurę. Jest treściwe, a przy tym wciąż lekkie. Przepis został zaczerpnięty z oficjalnej strony rady regulacyjnej Queixo Tetilla, odpowiedzialnej za promocję regionalnego produktu z Galicji. Naszą recepturę zmodyfikowaliśmy zastępując ostroboka (hiszp. jurel) łatwiej dostępnym dorszem. Ser tetilla również można zastąpić innym, miękkim i lekko dojrzałym serem (sprawdzi się też włoski ser scamorza).
Sałatka z dorszem i serem tetilla
Składniki (porcja dla 4 osób):
0,8 kg świeżej polędwicy z dorsza
2 drobno posiekane ząbki czosnku
2 czerwone lub zielone papryki posiekane w paski
liście ulubionej sałaty np. rzymskiej lub endywii
250 g sera o kremowej fakturze (np. tetilla, scamorza) pokrojonego na małe kawałki
oliwa z oliwek
sól
Wykonanie:
1) Na oliwie z oliwek lekko podsmażamy przyprawionego solą dorsza razem z czosnkiem (po ok. 3 minuty z każdej strony), odkładamy na talerz.
2) Na tej samej oliwie odrobinę podsmażamy paski papryki.
3) Na talerzach rozkładamy porwane w palcach liście sałaty. Na wierzch sałaty kładziemy kawałki papryki, sera oraz rozdrobnionego w palcach dorsza.
Danie jest już gotowe do podania, wystarczy skropić je oliwą i doprawić solą. Dodatkiem może być chrupiąca bagietka.
Jakie wino podać do sałatki z miękkim serem i dorszem?
Jako dodatek do tej lekko słonej sałatki najlepiej sprawdzą się wina z hiszpańskiej Galicji. Idealne będą posiadające w bukiecie słonawe niuanse białe Ribeiro, albariño z Rías Baixas lub portugalskie vinho verde. Z czerwonych win nadają się do niej wyłącznie lekkie wina, najlepiej z popularnego w Galicji szczepu mencía.