Fuenterrabía - Hiszpania, Kraj Basków

Fuenterrabía - San Sebastián w miniaturze

Na wybrzeżu Kraju Basków nie brakuje pięknych rybackich miejscowości. Jedną z nich jest miasteczko Fuenterrabía leżące 20 km od stolicy prowincji Guipúzcoa. To perfekcyjny pomysł na spędzenie popołudnia lub wieczoru delektując się baskijską historią, architekturą, krajobrazem i gastronomią.

Fuenterrabía to najbardziej wysunięta na zachód miejscowość leżąca w głębi Zatoki Biskajskiej, tuż przy granicy Hiszpanii z Francją. Położona jest przy płytkim ujściu rzeki Bidasoa. Stąd też się wzięła jej baskijska nazwa Hondarribia, która w języku euskera oznacza piaszczysty bród (hondar: piasek, ibi: bród). Te specyficzne położenie czyni je wyjątkowo malowniczym. Z kolei historyczna oraz regionalna zabudowa rybackiego miasteczka portowego nadaje mu niepowtarzalny urok. 

Historia założenia tam wioski sięga 1203 roku czyli czasów panowania króla Alfonsa VIII Kastylijskiego. Mniej więcej z okresu panowania tego władcy pochodzi tamtejszy zamek Castillo de Carlos V. Obecnie jego wygląd przypomina bardziej szlachecki pałac, a jego wnętrza zostały zaadaptowane w 1968 roku na potrzeby ekskluzywnego hotelu - Parador de Hondarribia.

Fuenterrabía słynie z pięknej, średniowiecznej starówki. Do starego miasta, które oplatają potężne mury można się dostać dwoma zabytkowymi bramami: Puerta de Santa María (XVII w.) i Puerta de San Nicolás (XVI w.). Znajdziecie tam wiele renesansowych i barokowych pałaców, które koncentrują się przy głównej ulicy Calle Mayor (po baskijsku Nagusi Kalea). Najbardziej reprezentacyjną świątynią we Fuenterrabía jest gotycka Iglesia de Nuestra Señora del Manzano z barokową wieżą. Główny skwer miasteczka nosi nazwę Plaza de Armas gdyż swego czasu składowano na nim broń i amunicję. Dużo mniejszy, ale za to bardziej urokliwy jest Plaza Gipuzkoa, otoczony tradycyjnymi baskijskimi budyneczkami i kawiarenkami. 

Fuenterrabía - Kraj Basków

Miasteczko może pochwalić się tętniącą życiem dzielnicą portową. Oczy cieszą tam fasady kamienic, w których drewniane balkony, poddasza i ramy okien mienią się feerią pastelowych barw. Zabudowę Barrio de La Marina stanowią domy należące dawniej do tamtejszych rybaków. Dzisiaj znajduje się tam centrum gastronomiczne miejscowości. Na całej długości ulicy Calle San Pedro znajdziecie niezliczoną ilość barów i restauracji kuszących wykwintnością regionalnych dań i feerią przekąsek pintxos. Po posiłku najlepiej przespacerować się deptakiem Paseo de Butrón w stronę morza i wypocząć na miejskiej plaży.

W artykule wykorzystano zdjęcia udostępnione przez Basquetour