Sałatka aragońska przypomina nieco wyglądem popularną w Hiszpanii sałatkę mieszaną (ensalada mixta). Jej głównymi składnikami są sałata, ziemniaki, ogórek, oliwki, tuńczyk, ugotowane na twardo jajka, ogórek oraz cebula. Dla wzbogacenia smaku przepis na ensalada aragonesa czasem uzupełnia się dodając pomidory i czosnek. Niezbędne jest również zroszenie sałatki dobrą oliwą lub (i) octem winnym.
Będąc w Aragonii można spotkać się z różnymi wariantami tej potrawy, która może stanowić pierwsze, bezmięsne danie serwowanego w restauracjach lunchu (tzw. menu del día) lub przystawkę.
Ensalada aragonesa (sałatka aragońska)
Składniki na 2 porcje (jako danie główne) lub 4 porcje (przystawka):
2 średnie ugotowane ziemniaki
4 ugotowane na twardo jajka
1 puszka tuńczyka w zalewie (ok. 200 g)
1 średni ogórek
około 20 oliwek (czarnych lub zielonych)
1 sałata lodowa lub rzymska
1 cebula
1/2 puszki białej fasoli
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
4 pomidory (opcjonalnie)
1 zielona papryka
oliwa z oliwek
ocet winny
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę. Ogórka, pomidory i paprykę kroimy w plasterki, jajka na ćwiartki, czosnek i cebulę drobno siekamy.
Podanie:
Na talerzach lub w glinianych miseczkach ukladamy salatę, następnie ziemniaki oraz pozostałe składniki (w tym rozdrobnionego i odsączonego z zalewy tuńczyka). Całość zraszamy oliwą z oliwek oraz (według gustu) octem winnym. Doprawiamy solą według uznania.