Najlepsze bary tapas w Sewilli znajdziecie nie tylko na starym mieście, lecz również w modnej dzielnicy Triana. Wiele z nich to lokale wyspecjalizowane w andaluzyjskich przekąskach od wielu dekad, czasami nawet ponad stuletnie. Zwykle mają typowy, regionalny wystrój. Ich ściany zdobią ręcznie malowane płytki ceramiczne azulejos oraz oprawione w ramy zdjęcia przedstawiające sławnych toreadorów, chrześcijańskich patronów lub zwyczajnych Sewilczyków. W Sewilli znajdziecie także bary serwujące mniej tradycyjne lecz równie smakowite tapas modernas oraz tzw. montaditos.
Ceny tapas są bardzo zróżnicowane, zależne głównie od użytych składników. Pojedyncza tapa kosztuje zwykle 2 do 3 €. W niektórych barach można zamówić zestaw różnych przekąsek podawany na desce lub jednym, dużym talerzu. Czasem serwowana jest również większa porcja danego przysmaku, sprzedawana jako tzw. ración lub 1/2 ración.
Wybierając się do lokali cieszących się największą renomą, w godzinach wieczornych trzeba liczyć się z tym, że będzie tam bardzo tłoczno i złożenie zamówienia potrwa długą chwilę. Warto jednak "swoje odstać", ponieważ właśnie w nich panuje atmosfera prawdziwego, andaluzyjskiego tapeo i serwowane tapas nie mają sobie równych.
Polecane bary serwujące tapas w Sewilli
Bar Eslava (c/ Eslava 5, Casco Antiguo)
Wśród bares de tapas w Sewilli to ten, który w ostatnich latach zgarnął najwięcej nagród w corocznych konkursach na najlepszą przekąskę. Wystrój lokalu jest minimalistyczny, ale bardzo elegancki. Tutaj liczy się niepowtarzalny smak i przebogaty wybór tapas wypisanych kredą na czarnych tablicach. Ceny są dosyć przystępne, niespełna 3 € za 1 tapę. Do tego doskonały wybór smacznych win z całej Hiszpanii oraz przepyszne desery. Pozycja obowiązkowa dla tych, którzy myślą o porządnym tapeo! Otwarty od wtorku do soboty w godz. 12:30-00:00 i w niedzielę 12:30-17:00.
Las Golondrinas (c/ Antillano Campos 26 i c/ Pagés del Corro 76, Barrio de Triana)
Dwa bary noszące tę samą nazwę należące do jednego właściciela mieszczą się w dzielnicy Triana. Serwowane tam tradycyjne tapas nie mają sobie równych pod względem jakości i świeżości składników. Pierwszy z barów Las Golondrinas znajdujący się przy ulicy Antillano Campos ma klasyczne, pięknie urządzone wnętrze. Drugi posiada zdecydowanie nowoczesny wystrój. Ich specjalnością jest tapa o nazwie punta de solomillo.
El Rinconcillo (c/ Gerona 40, Casco Antiguo)
To najstarszy bar w Sewilli, który działa nieprzerwanie od 1670 roku. Ma typowy andaluzyjski wystrój (malowane w arabeski naścienne azulejos), a tamtejsi kelnerzy zapisują rachunek w tradycyjny sposób czyli kredą na drewnianej ladzie. Wydaje się tam, że czas stanął w miejscu... i to urzeka. W ofercie baru znajdziecie klasyczne, andaluzyjskie tapas. Na uwagę zasługuje bogaty wybór różnego rodzaju trunków. Otwarty codziennie w godz. 13:00–1:30.
Ovejas Negras (c/ Hernando Colón 8, Casco Antiguo)
Wbrew swojej nazwie nie jest to wcale "czarna owca" wśród barów tapas w Sewilli. To modny wśród sewilczyków lokal, w którym serwowane są głównie nowoczesne, dopieszczone pod względem kompozycji przekąski. Dodatkowo mieści się w samym sercu starówki, niedaleko gotyckiej katedry. Czuć w nim awangardowy klimat, w dużej mierze dzięki obsłudze i niektórym ze stałych bywalców. Nie należy do tanich, tapas najczęściej pow. 3 € za sztukę. Bar otwarty codziennie w godz. 13:30-16:00 i 20:30-23:30.
Bodeguita Romero (c/ Harinas 10, Casco Antiguo)
Przyjemny lokal w centrum starówki Sewilli, wciśnięty pomiędzy dwie wąskie uliczki. Być może niezbyt efektowny pod względem wystroju, za to serwujący smaczne i schludnie podawane tapas. Warto skusić się na przynajmniej kilka z jego oferty, szczególnie słynne cola de toro (ogon byka), papas aliñas czy carillera ibérica. Na uwagę zasługuje również bogaty wybór andaluzyjskiego wina sherry lub manzanilla. Ceny tapas umiarkowane, najczęściej 2,50 - 3 € za sztukę. Otwarty od wtorku do soboty w godz. 12:00-17:00 / 20:00-0:00 i w niedzielę 12:00-17:00.
Bodega Santa Cruz - Las Columnas (c/ Rodrigo Caro 1, Casco Antiguo)
Bar położony w turystycznym sercu sewilskiej starówki, w zabytkowej części Barrio de Santa Cruz. Esencja andaluzyjskiego tapeo - bardzo ciasny wewnątrz, na zewnątrz posiada ledwie kilka stolików bez krzesełek wciśniętych pomiędzy kolumny. Za to obsługa bardzo szybka i miła, a przekąski wyśmienite, w szczególności ich specjał montadito de pringá, buñuelos de bacalao lub tortillitas de camarones. Ceny tapas i montaditos jak na położenie baru więcej niż przyzwoite - ok. 2 € za sztukę. Otwarty codziennie w godz. 8:00 do 0:00.